Kaj so piškotki?

Piškotek, znan tudi kot spletni piškotek, je majhna datoteka, ki hrani podatke poslane iz spletne strani. Spletna stran shrani piškotke na napravi, s katero uporabnik dostopa do spleta. Piškotek omogoča prepoznavanje posameznih naprav in nastavitev, ki jih je uporabnik uporabil pri dostopu. Piškotek je torej pripomoček, ki spletni strani omogoča prepoznavanje, ali je uporabnik to spletno stran že obiskal.

 

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tabličnih računalnikih, mobilnih napravah in drugih napravah s katerimi dostopajo do spleta shranjenih že veliko piškotkov. Po nekaterih podatkih kar okrog 92% vseh spletnih strani uporablja piškotke. Novost v evropski zakonodaji od maja 2011 pa je to, da je potrebno spremeniti način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo (ZEKom-1). Več o piškotkih je mogoče prebrati tudi v okviru smernic informacijskega pooblaščenca.

 


  

Katere piškotke uporabljamo na teh spletnih straneh?

Na spletnih straneh Zakovica.si uporabljamo tri povsem neškodljive piškotke:

  • ASPSESSION piškotek, ki služi kot identifikator uporabnikove seje in traja samo dokler je uporabnik dejansko na spletni strani. V trentku, ko uporabnik zapre brskalnik se tudi piškotek izbriše.
  • allowCookie piškotek, ki shrani zgolj podatek o potrditvi uporabe piškotkov preko obvestila na dnu strani (s klikom na 'V redu'). Trajanje piškotka je omejeno na eno leto. Piškotek je namenjen zgolj temu, da se sporočilo uporabniku ne prikazuje več, saj je z uporabo piškotkov seznanjen.
  • ap_lang piškotek, ki hrani zgolj podatek o uporabnikovi izbiri jezika, tako da mu jezika ni potrebno izbrati še enkrat, ko naslednjic obišce spletno stran. Trajanje je omejeno na eno leto.